Szeresd önmagad, a tested meghálálja

Szeresd önmagad és az egész életed megváltozik – ezt a jó tanácsot valószínűleg sokan hallották már. Abba azonban minden bizonnyal már kevesebben gondolnak bele, hogy az önbizalom nemcsak megváltoztathatja az életet, hanem meg is hosszabbíthatja azt.

1.jpg

 

Különösen aktuális ez a nők számára, akiket gyakran már gyerekkoruk óta úgy nevelnek, hogy testük – és főleg nemi szervük – valami szégyenteljes dolog. Azt hiszik, hogy a vagináról nem illik beszélni, még akkor sem, ha minden rendben van vele, pláne akkor, ha problémás.

Nem véletlen, hogy sokan inkább csendben szenvednek, minthogy felkeressenek egy nőgyógyászt. Van, aki egész egyszerűen nem mer tüneteiről egy idegen előtt beszélni, más levetkőzni nem akar, és akad olyan is, aki az orvos keresztkérdéseitől fél.  Pedig az orvosok szerint ennél rosszabb dolgot nem is tehetnénk önmagunkkal.

„Évente egyszer mindenkinek ajánlott a teljes nőgyógyászati vizsgálat, még akkor is, ha úgy érezzük, semmilyen panaszunk nincs. Rengeteg olyan betegség van, aminek nincs tünete, és ha nem merünk orvoshoz menni, állapotunk idővel súlyosbodhat” – mondta egy budapesti nőgyógyász, miért létfontosságú, hogy rendszeres időközönként keressük fel a rendelőt.

Ráadásul az Idelyn kutatása szerint Kelet-Közép-Európában a nők kétharmada megtapasztalta már a hüvelyi fertőzés tüneteit életében legalább egyszer, majdnem 40 százalékuk pedig az elmúlt hónapban is szenvedett már tőle. Nem sokkal jobb a helyzet a világ más részein sem, az amerikai egészségügyi minisztérium adatai szerint az Egyesült Államokban élő nők 75 százalékának volt már fertőzése.

Azzal természetesen a szakember is tisztában van, hogy sokan azért nem járnak szűrővizsgálatokra, mert szégyellik saját testüket és hüvelyüket.

„Azért vagyunk, hogy gyógyítsunk, nem pedig azért, hogy ítélkezzünk. Mi arra esküdtünk fel, hogy megőrizzük betegeink egészségét és meggyógyítsuk őket, ha szükséges. Nem ítélkezhetünk felettük, viszont nagyon fontos, hogy tudjuk, pontosan mi a panaszuk és hogyan alakult ki, mert ezek nélkülözhetetlenek a sikeres gyógyításhoz” - tette hozzá.

Mindez azt jelenti, hogy az orvosok csak akkor tudnak segíteni, ha a nők képesek őszintén beszélni a problémájukról. Ez pedig akkor lehetséges, ha ismerik saját testüket és nem szégyellik azt. Hiába élünk a huszonegyedik században, nagyon sokan még mindig nem szívesen beszélnek a vaginájukról, mert azt gondolják, hogy az valami kínos dolog.

„Én is találkoztam már olyannal a praxisom során, akit nagyon nehezen tudtam kezelni, mert annyira félt arról beszélni, mi baja, hogy alig lehetett belőle kihúzni. Az első vizsgálat után nem is jött vissza kontrollra. Néhány héttel később sürgősségi időpontot kért, annyira súlyosbodtak a tünetei.

Velük ellentétben azok a páciensek, akik szeretik a testüket, büszkék a nőiességükre és nem félnek a panaszukról beszélni, gyakrabban jönnek el a rendelőmbe. Ez nemcsak az én munkámat könnyíti meg, hanem nekik is életmentő lehet.”

A szakember éppen ezért azt tanácsolja, hogy ne féljünk megismerni saját testünket, és tanuljunk meg büszkék lenni rá még akkor is, ha valami gond van vele. Ha ugyanis a szégyenérzet győz, azzal nemcsak a lelkünknek, de a testünknek is sokat ártunk.

Adj nevet a vaginádnak!

Adj nevet a vaginádnak!

Kiscsibe, kismacska, kagyló, barackvirágok kertje. Gondolnád, hogy mind ugyanazt jelenti? Igen, jól sejted: ezek mind olyan becenevek, amiket a világ különböző részein használnak a vaginára. De mit csináljon az, aki nem szeretné sajttal töltött tortillának hívni a saját nemi szervét, mint teszik azt Salvadorban?

Tudjon meg többet
Fügefalevél és nemesasszonyok: kis vaginatörténeti utazás

Fügefalevél és nemesasszonyok: kis vaginatörténeti utazás

Szeretjük azt hinni, hogy a szexuális felvilágosodás korában élünk, az elmúlt évszázadokra pedig úgy gondolunk vissza, mint korokra, amikor a vagina puszta említése is megbotránkoztatást váltott ki. Ez azonban nem teljesen így van. Gondoltad volna, hogy a hüvelyt több ezer éven át szentként tisztelték, a 19. században pedig receptre írták fel az önkielégítést? Tarts velünk egy vaginatörténeti utazásra!

Tudjon meg többet
Szeresd a vaginád, meghálálja!

Szeresd a vaginád, meghálálja!

Tökéletes vaginára vágysz? Felejtsd el! Nincs szükséged rá, inkább fogadd el olyannak, amilyen, és élj hosszabb életet, mintha csak bánkódnál!

Tudjon meg többet
A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!