Beliema

Érzékeny egyensúly

A hüvely egészsége a hüvelyi ökoszisztéma egyensúlyától függ. A hüvelyi ökoszisztéma egy komplex rendszer, amely különböző baktériumfajokból áll, amelyek az úgynevezett fiziológiás mikroflórát alkotják. A hüvely hámsejtei nagy mennyiségű glikogént termelnek, amely glükózra bomlik, amit a fiziológiás mikroflóra domináns mikroorganizmusa, a Lactobacillus tejsavvá alakít. Ez a folyamat a hüvelyi pH-t erősen savas tartományban, 3,5–4,5 között tartja. Mindezek a tényezők együtt egy természetes védelmi rendszert képeznek a hüvelyi fertőzések ellen.

Ennek az ökoszisztémának a dinamikus egyensúlyát folyamatos kihívás elé állítják olyan kockázati tényezők, mint a szexuális aktivitás, az antibiotikum-terápia, a fogamzásgátló használata, a fitnesz, az edzőtermek, a pezsgőfürdők, az uszodák, a hosszú utazások, a nyilvános WC-k használata, stb. Ha ezek valamelyikének köszönhetően felborul az érzékeny egyensúly, a hüvelyi mikroflóra potenciális kórokozói (baktériumok, gombák) szaporodásnak indulnak, dominánssá válnak és kialakul a hüvelygyulladás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Cikkek

Szeresd önmagad, a tested meghálálja

Szeresd önmagad, a tested meghálálja

Szeresd önmagad és az egész életed megváltozik – ezt a jó tanácsot valószínűleg sokan hallották már. Abba azonban minden bizonnyal már kevesebben gondolnak bele, hogy az önbizalom nemcsak megváltoztathatja az életet, hanem meg is hosszabbíthatja azt.

Tudjon meg többet
Adj nevet a vaginádnak!

Adj nevet a vaginádnak!

Kiscsibe, kismacska, kagyló, barackvirágok kertje. Gondolnád, hogy mind ugyanazt jelenti? Igen, jól sejted: ezek mind olyan becenevek, amiket a világ különböző részein használnak a vaginára. De mit csináljon az, aki nem szeretné sajttal töltött tortillának hívni a saját nemi szervét, mint teszik azt Salvadorban?

Tudjon meg többet
Fügefalevél és nemesasszonyok: kis vaginatörténeti utazás

Fügefalevél és nemesasszonyok: kis vaginatörténeti utazás

Szeretjük azt hinni, hogy a szexuális felvilágosodás korában élünk, az elmúlt évszázadokra pedig úgy gondolunk vissza, mint korokra, amikor a vagina puszta említése is megbotránkoztatást váltott ki. Ez azonban nem teljesen így van. Gondoltad volna, hogy a hüvelyt több ezer éven át szentként tisztelték, a 19. században pedig receptre írták fel az önkielégítést? Tarts velünk egy vaginatörténeti utazásra!

Tudjon meg többet
A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!