Ha jóban vagyok önmagammal, a vaginámmal is jobban törődök!

Ha jóban vagyok önmagammal, akkor az egész világgal is jobban jóban vagyok. És bizony ezt nagyon fontos lenne már gyermekkorban megtanulni.

1.jpg

 

Miért ennyire nehéz jóban lenni önmagunkkal?

A suliban a gyermek nyolc órás hibakereső játékban vesz részt, mert rászólnak mindenért, és megbüntetik azért, ha mozog, azért, ha megszólal, azért, ha lassan eszik, azért, ha gyorsan eszik, stb. Vagyis gyorsan megszokja, hogy csak a hibákat keresse ő is.  Amikor kislányból fiatal hölggyé, nővé cseperedik, akkor is gyakori a hibafókusz: ne így viseld a hajad, ne ezt a ruhát vedd fel.  Így jutunk el oda, hogy a lányok, majd a nők saját testükre, így a vaginájukra is csak akkor figyelnek oda, ha hiba lép fel, azaz ha baj van.

 

Hogyan lehet kiegyensúlyozott élet felé terelni önmagunkat?

A hibafókuszt érdemes –  legalább otthon – lecserélni szeretet-fókuszra: a gyermekkel minél gyakrabban átbeszélni, hogy ő egy szeretetre méltó lény, hogy aztán felnőtt nőként magabiztosan helyt tudjon állni az életben. Felnőtt nőként pedig nem csak panaszkodni a barátnőkkel, hanem kiemelni, mi az, ami miatt jól érzem magam, elégedett vagyok az életemmel, tudatosan figyelni arra, hogy mire vagyok büszke.

Fontos tudatosítani magunkban, hogy a pozitív fókusz mellett, a szeretetteli légkörben is csak akkor lesz valaki igazán boldog, ha nem csak a lelke, a teste is egészséges.

A testünk egy részének ápolása már része a köztudatnak: a zuhanyzás, a fogmosás, a hajápolás, arckrémezés, sminkelés részei egy nő napi rutinjának.

Érdemes a test „nem látható” részének ápolását is bevenni a napi rutinba. A menstruációs ciklus idején már meglévő törődést kiterjeszteni a vérzés-mentes napokra is.

A rendszeres testápolás mellett fontos a preventív orvosi látogatás is: háziorvosunkat, fogorvosunkat, nőgyógyászunkat keressük fel rendszeresen, mert az ő megnyugtató válaszuk hatással lesz lelki egészségünkre, magabiztosságunkra.

Ha lelkünk és testünk is egészséges, bátrabban létesítünk párkapcsolatot. Ha egészségesek vagyunk, és ismerjük testünket, sokkal nagyobb eséllyel lesz a szexuális kapcsolatunk is harmonikus, kiegyensúlyozott.

 

Tipp a szakértőtől

Érdemes tudatosan figyelni az egyensúlyra, hogy lelkemnek és testemnek is megadjam a kellő törődést. Ha egy nehezebb munkahelyi időszak miatt nem mentél el tornázni, pótold többször a következő hetekben. Ha több hónap halogatás után eljutottál végre a nőgyógyászhoz, ott rögtön beszéld meg vele  jó előre a következő alkalmat.

Szeresd önmagad, a tested meghálálja

Szeresd önmagad, a tested meghálálja

Szeresd önmagad és az egész életed megváltozik – ezt a jó tanácsot valószínűleg sokan hallották már. Abba azonban minden bizonnyal már kevesebben gondolnak bele, hogy az önbizalom nemcsak megváltoztathatja az életet, hanem meg is hosszabbíthatja azt.

Tudjon meg többet
Adj nevet a vaginádnak!

Adj nevet a vaginádnak!

Kiscsibe, kismacska, kagyló, barackvirágok kertje. Gondolnád, hogy mind ugyanazt jelenti? Igen, jól sejted: ezek mind olyan becenevek, amiket a világ különböző részein használnak a vaginára. De mit csináljon az, aki nem szeretné sajttal töltött tortillának hívni a saját nemi szervét, mint teszik azt Salvadorban?

Tudjon meg többet
Fügefalevél és nemesasszonyok: kis vaginatörténeti utazás

Fügefalevél és nemesasszonyok: kis vaginatörténeti utazás

Szeretjük azt hinni, hogy a szexuális felvilágosodás korában élünk, az elmúlt évszázadokra pedig úgy gondolunk vissza, mint korokra, amikor a vagina puszta említése is megbotránkoztatást váltott ki. Ez azonban nem teljesen így van. Gondoltad volna, hogy a hüvelyt több ezer éven át szentként tisztelték, a 19. században pedig receptre írták fel az önkielégítést? Tarts velünk egy vaginatörténeti utazásra!

Tudjon meg többet
A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!